Tadelakt er en gammel marokkansk overfladeteknik
Kan bruges på vægge, lofter og gulve og kan tåle vand

Tadelakt er en urgammel overfladeteknik fra Marokko, hvor man komprimerer og polerer en kalkholdig jordart med en glat sten. Dette resulterer i en tæt og skinnende overflade, der kan anvendes udendørs og indendørs. Den færdige overflade tåler direkte påvirkning af vand, så den er velegnet til badekar, brusenicher, bordoverflader og er især anvendt gennem århundreder i fx de tyrkiske baderum kaldet »hammams«. Teknikken er i familie med den italienske stucco lustre marmorpuds.

Tadelakt giver lyst til at røre ved overfladen

Måden hvorpå tadelakt påføres og bearbejdes med en glat sten giver en flot skinnende og let bølget »rustik-glat« naturlig og levenden overflade. Fremtoningen af de varme jordfarver frister og giver lyst til at føle på overfladen med tadelakt. Overfladens farve er ikke helt ensartet men varierer. Der hvor materialet er hårdest komprimeret og poleret fremstår farven mørkere. Opfattelsen af tadelakts farve og overflade varierer også afhængigt af hvordan lyset falder.

Tadelakts historie

Der findes ikke meget detaljeret skriftlig information om tadelakt, men mundtlig overlevering i Marrakech fortæller at teknikken har været kendt siden middelalderen. I begyndelsen blev tadelakt brugt til at gøre vandcisterner vandtætte til drikkevand. Senere blev tadelakt anvendt i de orientale badeanstalter Hammams og i paladser. Tadelakt stammer fra det marokkanske verbe »dellek«, som betyder »presset«. I de fleste overflader med marokkansk original tadelakt er der synlige mikroskopiske fine revnemønstre.

Tadelakt har en unik geologisk sammesætning

I området omkring Marrakech findes en unik kalkholdig jordart, som når den bliver komprimeret, poleret og behandlet med sæbe eller olivenolie får sin fascinerende overflade. Forskning har vist at tadelakt er meget hydraulisk og giver vandtætte overflader. Materialet har naturligt forekommende variationer i sammensætningen og giver derfor ikke fuldstændig ensartede resultater. Netop denne egenskab tiltaler mange med præference for naturlige og levende overflader.

Tadelakt fra Stucco Italiano

Brændt hydraulisk kalkholdig jord fra Marrakech kan kun opbevares i en begrænset periode – og derfor er det ikke praktisk og økonomisk at transportere materialet over lange afstande. Derfor har Stucco Italiano udviklet videre på den gamle tadelakt-tradition. Vi har udviklet en materialesammensætning der tilgodeser længere tids opbevaring og er lettere at udglatte. Tadelakt fra Stucco Italiano udvikler også de mikroskopiske revnemønstre i langt mindre omfang.

Helt glatte tadelakt overflader

Stucco Italiano har forfinet råmaterialet og teknikken til påføring, så det også er muligt at opnå ensartede og glatte overflader med gode hydrauliske egenskaber. Kontakt os for at se prøver på henholdsvis original rustik tadelakt og vores mere strømlinede udgave.

Se også vores marmorpudstyper med blanke og glatte overflader.

Se også vores marmorpudstyper med matte og rustikke overflader.

Se også vores marmorpudstyper med specielle overflader.